Lars Vilks

Hjemmeside for Lars Vilks Komiteen

Komiteen udvider med tre medlemmer

Lars Vilks Komiteen, hvis formål det er at støtte den svenske billedkunstner Lars Vilks’ ytringsfrihed, blev grundlagt i vinteren 2012 af billedkunstner Uwe Max Jensen og forfatter Helle Merete Brix. Det skete efter inspiration fra Salman Rushdies selvbiografiske bog Joseph Anton, hvori Rushdie fortæller om støtten til ham i de år, han måtte leve under jorden.

14. februar 2015 blev Lars Vilks Komiteens møde om kunstnerisk ytringsfrihed i kulturhuset Krudttønden på Østerbro i København angrebet af en terrorist. Filminstruktøren Finn Nørgaard, der deltog i arrangementet, blev skudt og dræbt, og fire politibetjente blev såret, inden gerningsmanden Omar El-Hussein flygtede fra stedet. El-Hussein blev samme nat skudt og dræbt af Politiets Aktionsstyrke.

I kølvandet på terrorangrebet forlod flere medlemmer Lars Vilks Komiteen heriblandt debattør Jaleh Tavakoli, journalist Niels Ivar Larsen og billedkunstner Firoozeh Bazrafkan. Processen er beskrevet i Helle Merete Brix’s bog Gud og profeten tilgiver ikke – en personlig beretning om terrorangrebet på Krudttønden, der udkom i foråret 2016 på forlaget Dreamlitt.

1. september 2016 trådte Helle Merete Brix ud af Lars Vilks Komiteen, da hun fremover ville koncentrere sig om terrorismen og terrorismens ofre mere bredt. Grundlægger Uwe Max Jensen og historiker og debattør Mikael Jalving, der har været med siden komiteens start, var herefter de eneste tilbageværende medlemmer.

For at styrke komiteen indtræder nu tre nye medlemmer i Lars Vilks Komiteen. Det drejer sig om forsvarsadvokat Rasmus Paludan, forfatter Ibi-Pippi Orup Hedegaard og arbejdsmand Torri Christensen.

Rasmus Paludan er i forvejen kendt for sit forsvar af ytringsfriheden, da han blandt andet har været forsvarsadvokat for Frihedsaktivisten – den tidligere politibetjent Lars Andersen.

Ibi-Pippi Orup Hedegaard har som både forfatter og billedkunstner afsøgt ytringsfrihedens grænser og er som formand for Dan Park Komiteen, der beskytter den forfulgte svenske gadekunstner Dan Parks ytringsfrihed, allerede bekendt med vigtigheden af at støtte helhjertet op om ytringsfriheden.

Torri Christensen er arbejdsmand i Frederikshavn og det første medlem af en dansk ytringsfrihedsorganisation, der ikke er kunstner, forfatter, journalist eller akademiker. Derfor er Torri Christensens indtræden i Lars Vilks Komiteen og interesse for ytringsfriheden så meget mere vigtig, da den illuderer, at ytringsfriheden ikke kun skal forsvares og benyttes af samfundets eliter, men er en rettighed, som alle har glæde af og bør deltage i forsvaret af.

Siden sin start har Lars Vilks Komiteen afholdt 12 offentlige arrangementer med deltagelse af Lars Vilks og mere end 30 kulturpersonligheder fra ind-og udland. Gæster har blandt andre været Frankrigs ambassadør i Danmark Francois Zimeray, den tyske forfatter Henryk Broder, den britiske menneskerettighedsaktivist Gita Saghal, forfatter Kristina Stoltz, kunstkritiker Lisbeth Bonde, sexolog Jakob Olrik og erhvervsmanden Asger Aamund.

Komiteen har senest i juli 2016 fejret Lars Vilks’ 70 års fødselsdag ved et arrangement i Dansk Forfatterforenings lokaler på Christianshavn. Fejringen var samtidig en bogrelease for Uwe Max Jensen og Helle Merete Brix’ bog om Lars Vilks.

Det næste møde i Lars Vilks Komiteen bliver afholdt i februar eller marts 2017. Her uddeler Lars Vilks Komiteen sin pris for en indsats for kunst og ytringsfrihed. Den gik første gang i oktober 2014 til det franske satiremagasin Charlie Hebdo. Prisen blev modtaget af chefredaktør Gerard Biard, der overlevede massakren på Charlie Hebdo i januar 2015, da han var på ferie i London. Februar 2016 gik prisen til den britiske organisation Passion for Freedom, der arbejder for kunstneres ytringsfrihed verden over.

På det kommende møde vil de tre nye medlemmer af Lars Vilks Komiteen få mulighed for at præsentere sig selv for de fremmødte.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on november 22, 2016 by .
%d bloggers like this: