Lars Vilks

Hjemmeside for Lars Vilks Komiteen

Nej til selvcensur

lars Vilks H.C.-Andersen-og-MuhammedLars Vilks har netop skrevet denne tekst om ytringsfriheden:

“Om vikten av yttrandefrihet råder en överväldigande konsensus. Yttrandefrihet är av största vikt för alla demokratier. En princip som de allra flesta anser värd att försvara. Så långt är det oproblematiskt.

Värre är det med tillämpningen. Yttrandefriheten har naturligtvis gränser och dessa gränser markeras genom lagen, genom moral och sedvänjor men också av självcensur. Situationen har spetsat till sig genom den allt mer uttalade ”kränkningskultur” som har kommit att prägla samhället.

Det som har drabbat mig sedan fem år är den välkända självcensuren angående publiceringar av bilder av profeten Muhammed. Självcensuren motiveras genom att hänvisa till hets mot folkgrupp, ett tämligen svagt argument, eller att det är onödigt att riskera häftiga reaktioner. Det sistnämnda handlar alltså om taktik där den förhärskande åsikten är att böja sig för hot eller risk för våld.

Förmodligen är detta ingen särskilt bra idé. En långt bättre lösning är sannolikt att publicera långt oftare. Vi har sett detta fungera tidigare, sensationen försvinner och det laddade ”profettillståndet” normaliseras.”

Reklamer

One comment on “Nej til selvcensur

  1. Pingback: Lars Vilks gæster Østerbro « Lars Vilks

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on januar 5, 2013 by .
%d bloggers like this: